zaterdag 6 december 2008

second life


Second Life is een virtuele wereld waar iedereen (zowel burgers, politici als bedrijven) een virtuele persoonlijkheid kan uitbouwen. Er is sprake van een interrealiteit ofwel de vermenging van de werkelijke wereld en een virtuele wereld. Deze vermenging geeft een indruk van een complete werkelijkheid, zo is er een virtuele economiewaar er met echt geld wordt gewerkt. Ook op politiek vlak is Second life verweven met de realiteit. Amerikaans president Barack Obama voerde campagne op Second life. (Zie link: http://www.youtube.com/watch?v=gBHikzs7DWM&feature=related) De virtuele wereld werd opgericht in 2003, maar stilaan daalt de populariteit. Volgens kenners is het feit dat Second life alleen via computer te benaderen is een ernstige handicap, omdat de wereld steeds meer naar mobiele toepassingen neigt. Benieuwd of we binnenkort ook via mobiele toepassingen toegang zullen krijgen tot de virtuele wereld.

vrijdag 5 december 2008

Bebo


Bebo is een van de populairste communitywebsites van Europa. Deze website dank zijn populariteit aan zijn doelgroep , de 13 tot 21 jarigen, of met andere woorden de internetgeneratie. Deze jongeren gebruiken naast televisie ook internet als vorm van ontspanning. Dat de leden foto’s en filmpjes kunnen publiceren, een blog kunnen bijhouden en kunnen discussiĆ«ren op een forum is niet zo bijzonder, maar daarnaast kunnen leden zich ook voorstellen met een filmpje. Bebo lijkt in vele opzichten op die andere communitywebsite die wel bekend is bij het ruime Belgische publiek: Facebook. Maar op Bebo kan je ook exclusief de soap KateModern bekijken, en dat trok vele adverteerders aan. Op de website van de Morgen kan je een artikel lezen over Bebo: http://www.demorgen.be/dm/nl/991/Multimedia/article/detail/215275/2008/03/21/Bebo-de-jongerensite-van-850-miljoen-dollar.dhtml. Dit artikel bewijst dat adverteerders communitywebsites een enorm aantrekkelijke markt vinden.

vrijdag 14 november 2008

Nieuws.be




Dat een site als Nieuws.be een invloed heeft op de journalistiek klinkt logisch. Het vernieuwende aan deze website is dat actualiteitsartikels van professionele bronnen gecombineerd worden met artikels van auteurs zonder enige ervaring. Je vindt er dus evengoed een bijdrage over de nieuwe Amerikaanse president van Knack als van je buurman. Iedereen kan zich voordien als een rasechte journalist. Artikels worden aangevuld met persoonlijke ervaringen, en ook gebeurtenissen die voor een gemiddelde krant niet nieuwswaardig zijn krijgen een plek: je favoriete groep die een nieuwe singel heeft, een overval tijdens een uitstap naar de stad of een benefiet. Deze vorm van burgerjournalistiek wint de laatste jaren aan succes. Ook kranten, radio en het televisiejournaal kunnen er niet om heen. Er wordt meer en meer verwacht dat jan-met-de-pet telkens zijn zegje mag doen. Nieuws.be gaat nog een stapje verder en laat diezelfde jan nu het nieuws maken. Benieuwd of ook deze nieuwe journalistiekvorm een plek zal krijgen in de krant van de toekomst. Ik denk dat de mening van gewone mensen nog meer zal aan bod komen in de berichtgeving.

donderdag 13 november 2008

Intro

Mediaconvergentie, vreemd onderwerp voor een blog? Misschien wel ja. Ik kreeg in het vak mediaconvergentie (natuurlijk) de opdracht om een blog te maken over dit bizarre onderwerp. Binnenkort bespreek ik drie nieuwe en populaire websites die iets kunnen betekenen voor de journalistiek.